Menu Sluiten

WAKE 22 augustus

Wake 22 augustus, 2014;

22 augustus organiseerden we een wake voor de slachtoffers van de oorlog in Gaza en voor een duurzame oplossing: een vrij Palestina.

Sprekers stonden op verschillende manieren stil bij de situatie in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Dick Couvée, dominee van de Pauluskerk, vertelde hoe hij uit de grond van zijn hart hoopte dat de inwoners van Gaza een beter leven wordt gegund dan onder voortdurende oorlogen en een blokkade die al zeven jaar duurt.

Nourdin El Ouali stond specifiek stil bij de kinderen in Gaza: “Kinderen die nu zes jaar zijn, hebben al drie keer een oorlog over zich heen gehad. Wat doet dat met een kind?”
Na het noemen van de namen van een paar slachtoffers vroeg Loes de Kleijn in een emotionele bijdrage onder andere aandacht voor de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever die werden neergeschoten bij demonstraties tegen de oorlog. En legde een verband met opkomend racisme zowel in Nederland als in Israel waardoor wij hier ons minder druk maken.

Moshe Gilula van Een Ander Joods Geluid droeg een gedicht voor. De voormalig stadsdichter Jana Beranová droeg meerdere gedichten voor waarvan de oudste gemaakt was voor onze demonstratie vanwege het bombarderen in 2008.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer riep minister Timmermans op om Israël op het matje te roepen en bij de EU aan te dringen om druk uit te oefenen die leidt tot een einde van de blokkade, en een einde aan de bezettingen. Ook PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaas sprak zijn steun uit voor een oplossing voor de situatie in Gaza.