Menu Sluiten

FAQ

Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een instelling kan dat alleen zijn , als ze zich voor minstens  90 % inzet voor het algemeen nut. Voor een organisatie is het belangrijk om een ANBI verklaring van de belastingdienst te hebben. Daarnaast is het ook belangrijk voor de donateur. Voor de donateur is de donatie namelijk aftrekbaar voor de belasting (kijk hiervoor verder op de site van de belastingdienst).

Stichting Palestina als onderdeel van Rotterdam voor Gaza, heeft deze ANBI status. Het geld voor het ziekenhuis staat daarom op de rekening van Stichting Palestina.

Al het geld maken wij over naar het ziekenhuis in Gaza. Het hele team van Rotterdam voor Gaza bestaat uit vrijwilligers en ontvangen geen salaris of een vergoeding.

We hebben twee doelen. Het project ‘Licht voor Gaza’ voor de zonnepanelen voor het Dar Essalam ziekenhuis en een potje voor medische noodhulp voor dit ziekenhuis.

Voor het project ‘Licht voor Gaza’ werken wij samen met Wild Ganzen.  Er is een streefbedrag vastgesteld. Zodra wij dat bedrag hebben bereikt, sturen wij het geld naar Wilde Ganzen. Wilde Ganzen verhoogt het bedrag met 50 % en maakt dan het bedrag over naar de bankrekening van het ziekenhuis in Gaza. Van het ziekenhuis krijgen we dan bericht dat het geld is aangekomen. Meer informatie over ”Licht voor Gaza” kunt u hier vinden. 

Wij hebben verschillende manieren om het streefbedrag bij elkaar te verzamelen:

  • We collecteren één keer in de maand op vrijdagavond tussen 18:30 en 20:30 in het centrum van Rotterdam
  • Wij hebben vaste donateurs
  • Collega’s in Amsterdam collecteren één keer per jaar een hele week in Amsterdam
  • Tijdens Ramadan wordt er soms een benefiet iftar georganiseerd waarbij de opbrengst voor ons project is.
  • Donaties

Via email en WhatsApp onderhouden we contact. In het verleden zijn er mensen van Rotterdam voor Gaza  op bezoek geweest bij het Dar Essalam ziekenhuis. Nu is dat helaas niet meer mogelijk omdat Israël geen toestemming hiervoor geeft.  Wel is de directeur van het Dar Essalaam ziekenhuis in december 2016 in Nederland geweest en hebben wij met hem gesproken. Zie hier het artikel. 

Rotterdam voor Gaza krijgt geen subsidie. Alle kosten die we maken worden geheel bekostigd door het Rotterdam voor Gaza team. Als u ons finacieel wilt steunen kunt u dat hier doen.