Menu Sluiten

LAATSTE DEEL ZONNEPANELEN OP DAR ESSALAM ZIEKENHUIS IN GAZA NU GEPLAATST

Vanuit de lucht zullen de piloten van Israélische gevechtsvliegtuigen ze kunnen zien; en vanaf de straat tonen ze zich schitterend in de zon aan bewoners van de stad en het vluchtelingenkamp KhanYounis: het woud aan zonnepanelen op het dak van het Dar Essalam ziekenhuis.Met daartussen het immense bord, dat ons trots mag maken: “Funded by Wilde Ganzen and Rotterdam voor Gaza/Stichting Palestina”.

Campagne Licht voor Gaza succesvol afgesloten

In minder dan twee jaar –en met de steun van Wilde Ganzen- is het gelukt om ook het tweede deel van de campagne Licht voor Gaza te voltooien. En is het ziekenhuis nu in grote mate onafhankelijk van de haperende –want voor een groot deel door Israëlisch geweld vernietigde elektriciteitscentrale; èn van de dure import van dieselolie voor stroom-aggregaten.

Een sprankje licht uit Nederland voor de zo zwaar geteisterde Palestijnse bevolking van de Gazastrook. In een tijdperk, waarin niet alleen de internationale belangstelling voor de Palestijnse zaak lijkt te tanen; maar ook de Israelische bezettingsmacht dag in, dag uit ongeremd etnische zuivering verder doorvoert. Door land te confisqueren, huizen op te blazen, nederzettingen te stichten en uit te breiden, rechten in te perken, en, vooral in de Gazastrook, dodelijke beschietingen uit te voeren. Met kennelijke en stilzwijgende instemming van de internationale gemeenschap; althans de regeringen van de belangrijkste landen – westerse zowel als niet-westerse.

De campagne Licht voor Gaza kon een succes worden door de steun van de vele honderden mensen in Nederland die meehielpen bij collectes in Rotterdam, maar ook in Amsterdam; filmavonden organiseerden, of een Iftar maaltijd tijdens de Ramadan; bijeenkomsten en manifestaties, zoals die ter herdenking van de Nakba voor hun rekening namen; of gewoon geld doneerden op de bankrekening van de Stichting Palestina. Onze dank daarvoor.

De nieuwe campagne

Nu gaat het samenwerkingsverband Rotterdam voor Gaza gewoon verder. Op de lauweren rusten is geen optie, waar de nood zo hoog is als in de Gazastrook. Waar ook het Dar Essalam ziekenhuis operaties moet uitstellen of zelfs cancelen omdat een deel van de apparatuur sterk is verouderd.

Operatie Gaza is van nu start gegaan. De campagne, met mogelijk weer de steun van Wilde Ganzen,  voor een nieuw anesthesieapparaat in de operatiekamer van het Dar Essalam ziekenhuis.

Dat moet toch lukken?