Menu Sluiten

Nakbaherdenking 2019 in Rotterdam

De sleutel, symbool van het recht op terugkeer van verdreven Palestijnen en hun nageslacht

Hieronder volgt een uitleg over de betekenis van het woord Nakba en waarom Palestijnen over de hele wereld deze dag ieder jaar herdenken. Daarnaast ziet u foto’s van deze herdenking in Rotterdam.

Nakba: 71 jaar etnische zuivering van Palestina

Wat is de ‘Nakba’? Waarom weten wij in Nederland zo weinig van de Nakba?

Het woord Nakba betekent catastrofe, dat wil zeggen de verdrijving van 750.000 Palestijnen(83 % van de Palestijnse bevolking) , uit meer dan de helft van hun land, rond 15 mei 1948, de dag van de stichting van de staat  Israel. Dit noemt men een  etnische zuivering en wordt in internationale verdragen aangemerkt als een misdaad tegen de menselijkheid. De bekendste zuivering vond plaats in het Palestijnse dorpje Deir Yasin, waar op 9 april 1948 meer dan honderd burgers in koelen  bloede werden gedood. Meer dan 500 Palestijnse dorpen werden toen gezuiverd en bestaan nu niet meer. De bewoners zijn verdreven of op de vlucht geslagen  en wonen inmiddels over de hele wereld verspreid. Ook in Nederland.

Onthulling van het mobiele Nakba monument

In 1967 werden nog eens 300.000 Palestijnen verdreven, toen Israel de rest van Palestina bezette. Weer later zijn Palestijnen uit Libanon, Syrië en de Gaza-strook nog een aantal  keren op de vlucht geslagen. Deze verdrijving gaat door tot op de dag van vandaag.

Speech Piet de Vries van het Breed Platform Haarlem

71 jaar lang zijn er vanwege deze etnische zuivering ontelbare conflicten in het Midden Oosten geweest en meer dan 10 oorlogen. De westerse wereld kijkt er naar en doet niks. Miljarden en miljarden dollars en euro’s worden er in het conflict gestoken en geen enkele oplossing is nabij. Veel te weinig politici durven tegen Israel en tegen deze politiek (het zionisme) in te gaan; op straffe van kiezersverlies.

 Elk jaar op 15 mei herdenken de Palestijnen de Nakba. Nog steeds ontzegt Israel,  in strijd met het internationaal recht, de Palestijnse vluchtelingen het recht op terugkeer naar hun grond en huizen.  Die weigering spreekt boekdelen: de joodse meerderheid mag niet in gevaar komen. Dat was in 1948 zo en dat is 71 jaar later niet anders. Israel bestaat door onderdrukking en bezetting.

Wij roepen op om de rechten van Palestijnse vluchtelingen te steunen  door onze politici in Den Haag en Brussel te wijzen op hun plicht om het  internationaal recht na te leven en daartoe stappen  te ondernemen.