Menu Sluiten

Woensdagavond 26 juli paneldiscussie over de bezetting van Palestina (English below)

Freedom Flotilla bezoekt Rotterdam (English below)

In 2024 doet de Freedom Flotilla Coalition (FCC) opnieuw een poging de zeeblokkade bij de Gazastrook te doorbreken. Voordat de FCC naar Gaza afreist, maakt zij een ronde door Europa. Op 25 t/m 29 juli zal zij daarbij de Rotterdamse haven aandoen. Ter ere van dit bezoek wordt op woensdagavond (26 juli) een bijeenkomst georganiseerd over de bezetting van Palestina.

De Freedom Flotilla Coalition

De FCC is een verzameling van initiatieven en bewegingen van over de hele wereld die de illegale bezetting van Gaza willen beëindigen. In de jaren 2008 – 2018 heeft de FCC vele boottochten naar Gaza ondernomen met als doel de zeeblokkade te doorbreken en Palestina te bezoeken. Vele artsen, juristen, politici, journalisten en anderen waren passagier op deze reizen. Ook operazanger Joe Fallisi en Nobelprijswinnaar Mairead Maguire hebben meegevaren.

De bijeenkomst

De bijeenkomst op woensdagavond begint met een introductie van de FCC campagne door één van de vrijwilligers van FCC. Vervolgens vindt een paneldiscussie plaats over de effectiviteit van internationaal recht en mensenrechten in de strijd tegen de bezetting van Palestina. Tijdens deze discussie zullen Thomas van Gool (Israël-Palestina expert), Eitan Bronstein Aparicio (Israëlisch activist), en Ismaïl Ziada (geboren in een vluchtelingenkamp in Gaza) hierover van gedachten wisselen. De discussie wordt geleid door Loes de Kleijn, die regelmatig bewustwordingscampagnes organiseert voor artsen in Nederland en Palestina.
De avond wordt afgesloten door dichter en spoken word artiest Soraya Shawki.

Let op: de voertaal van de avond is Engels.

In het kort

Wat? Bijeenkomst over de bezetting van Palestina en internationaal recht, met paneldiscussie. Let op: de voertaal is Engels.

Waar? Het Wijkpaleis, Claes de Vrieslaan 72 in Rotterdam.

Wanneer? Woensdag 26 juli 2023, 20.00 – 22.00 uur (deuren openen om 19.30 uur).

De sprekers

Thomas van Gool is expert op het Israël-Palestinaconflict bij PAX (NGO en vredesorganisatie). Hij studeerde International Relations in Groningen en Middle East Politics in Londen. Na zijn studie woonde en werkte hij in het Midden Oosten, waaronder twee jaar in Palestina.
Naast zijn werk voor een rechtvaardiger en effectiever Nederlands beleid op het Israël-Palestinaconflict, kaart Thomas samen met zijn collega’s de rol van Nederlandse bedrijven en financiële instellingen in de economie van de illegale nederzettingen aan.

Eitan Bronstein Aparicio is een Israëlisch burger en anti-Zionistisch activist. In 2001 richtte hij Zochrot (link) op, dat Israëli’s leert over de Nakba en het recht van Palestijnse vluchtelingen op terugkeer naar hun land. Samen met Eléonore Merza Bronstein begon hij in 2015 de De-Colonizer (link), een kunst- en onderzoekslab gericht op het samenleven in Israël/Palestina. Ook schreven zij het boek ‘Nakba, the struggle to decolonize Israel’.

Ismail Ziada is een Palestijnse vluchteling uit Gaza. Nadat hij de Nederlandse nationaliteit verkreeg, spande hij in Den Haag een rechtszaak aan tegen twee voormalige Israëlische militairen. Deze militairen houdt hij verantwoordelijk voor het bombarderen van zijn huis en familie in de Gaza strook in 2014. Ismail verloor daarbij zijn moeder, drie broers, zijn schoonzus en zijn neefje. De zaak ligt inmiddels voor bij de Hoge Raad, de uitspraak wordt in november 2023 verwacht.

Loes de Kleijn is een Nederlandse arts die verschillende bewustwordingscampagnes voor artsen in Nederland en Palestina heeft georganiseerd. Ook heeft ze gewerkt bij WCLAC’s (Women’s Centre for Legal Aid and Counseling) in Ramallah, waar ze nauw samenwerkte met vrouwen uit Nabi Saleh (een klein dorp onder de rook van Ramallah).

Soraya Shawki (@SorayaSpeaking) is onderzoeker, community builder en schrijfster van poëzie, spoken word en essays. Haar werk focust zich op sociale rechtvaardigheid en saamhorigheid. In 2022 won ze de Martin Luther King Spoken word wedstrijd, met haar spoken word over burgerlijke ongehoorzaamheid. In 2023 neemt ze deel aan de Nationale kampioenschappen Poëzieslag.

 

English

Freedom Flotilla is visiting Rotterdam

The Freedom Flotilla Coalition (FCC) is sailing across Europe – before making an attempt to break the naval blockade of the Gaza Strip in 2024 – and is scheduled to arrive at the Rotterdam Harbour on July 25th.

In light of this visit a Public Panel Discussion will be held on Wednesday July 26th at the Wijkpaleis, Claes de Vriselaan 72, Rotterdam, Thomas van Gool, expert Israel-Palestine for Pax, Eitan Bronstein Aparicio, an Israeli citizen, anti-Zionist activist and Ismail Ziada, a Dutch citizen born in the El Bureij Gaza refugee camp will share their views on the effectiveness of International and Human Law in the fight against the occupation of Palestine.

The discussion will be moderated by Loes de Kleijn, medical doctor who has organized various awareness campaigns for Dutch doctors in Palestine and the Netherlands.

Soraya Shawki, a researcher, community builder and writer of poetry, spoken word and essays, will complete the evening with Compelling Poems.

One of the FCC volunteers will be present and will be sharing more information on the purpose of the FCC campaign.

In summary

What? A panel discussion on the effectiveness of International and Human Law in the fight against the occupation of Palestine.

Where? Het Wijkpaleis, Claes de Vrieslaan 72 in Rotterdam.

When? Whensday July 26th. 2023, 20.00 – 22.00 uur (doorsopen at 19.30).

 

About the speakers

We are very pleased to host three, well-respected and critical commentators who will share their views as part of a public discussion.