Menu Sluiten

Nakba-herdenking in Rotterdam

Op zaterdag 11 mei organiseert Rotterdam voor Gaza een Nakba-herdenking. Het evenement zal van 13:00 to 16:00 uur plaatsvinden op het Binnenwegplein in het centrum van Rotterdam.

Nakba

Gevarieerd programma

Op het programma staan sprekers, dichters, muziek en een dansgroep. Er is een videovertoning en een fototentoonstelling in een tent. Ook zal er een mobiel nakba-monument onthuld worden.

Wat is de nakba?

Ieder jaar op 15 mei herdenkt de Palestijnse gemeenschap de ramp van de gewelddadige verdrijving van Palestijnse burgers door zionistische troepen sinds het uitroepen van de staat Israël in 1948. Deze etnische zuiveringen zijn tot op de dag van vandaag gaande.

De eenzijdige afkondiging van de staat Israël op 14 mei 1948 vormde de start van de Palestijnse rampspoed, de nakba. Vanaf dat moment werden ongeveer 750.000 Palestijnen (83 procent de Palestijnse bevolking) vluchteling in Palestina of in de Arabische buurlanden, zoals Syrië, Jordanië en Libanon. Wie bleef werd een gediscrimineerde minderheid in eigen land. De terugkeer van vluchtelingen, een mensenrecht, werd door destructie van dorpen en bezetting van woningen door zionisten onmogelijk gemaakt. Israël ontvolkte en vernietigde ruim vijfhonderd Palestijnse dorpen en bouwde nieuwe woningen en faciliteiten op het puin, die alleen bestemd waren voor joden.

Zionistische migranten kregen en krijgen tot op de dag van vandaag probleemloos een verblijfsvisum, terwijl Palestijnse vluchtelingen niet mogen terugkeren.

Vorig jaar organiseerde Rotterdam voor Gaza een grote herdenking in het kader van 70 jaar nakba.