Menu Sluiten

Help het Dar Essalaamziekenhuis in Gaza tijdens de coronacrises

Onze actie voor hulp aan het Dar Essalaamziekenhuis in Gaza

Op 5 maart, de dag dat de Palestijnse autoriteit de noodtoestand uitriep i.v.m. het coronavirus, begon men in Gaza met het nemen van voorzorgsmaatregelen om de bevolking te beschermen tegen het virus. Op 22 maart werden de eerste twee gevallen van coronabesmetting vastgesteld.
Het verzamelen van beschermende middelen zoals maskers en ontsmettingsmiddelen was in volle gang maar in Gaza is er altijd al een chronisch tekort aan alles, inclusief medicijnen. In heel Gaza zijn er 60 IC bedden en minder dan 100 beademingsmachines. Dit betekent dat als het virus zich verder verspreidt, alleen een klein deel van de mensen geholpen kan worden.

Gaza is dichtbevolkt en de levensomstandigheden zijn al zeer beneden peil, met nauwelijks schoon drinkwater, een slecht functionerend riolering en beperkte elektriciteit. Dit alles als gevolg van de complete blokkade door Israël en Egypte sinds 2007 met daarbovenop 3 oorlogen die tegen Gaza gevoerd zijn, resulteert dit in een economie en gezondheidszorg die op instorten staat.
Ondertussen doen men in Gaza er alles aan om verspreiding van het virus tegen te gaan, zo zijn alle scholen en universiteiten al weken gesloten. Net als cafés en restaurants en zijn markten verboden en moskeeën gesloten. In ziekenhuizen zijn er speciale afdelingen in gereedheid gebracht om als quarantaineafdelingen te fungeren.
Ondanks alle maatregelen is er dringend behoefte van buiten nodig om een catastrofe te voorkomen. Maar zoals we de Palestijnen ook kennen, zijn ze vindingrijk. Zoals Mohammed Abu Matar, een productiedesigner die met een 3 D printer gezichtsmaskers en onderdelen voor beademingssystemen maakt. Hij werkt 15 uur per dag aan het ontwikkelen van een beademingssysteem en repareert kapotte exemplaren.
Ook de bevolking van Gaza weet hoe ze om moeten gaan met een existentiële crisis. Zij zijn daarmee opgegroeid en ook met onderlinge solidariteit en creativiteit. Zoals zij zeggen:

‘Hello world how are you doing with the lockdown? Love from Gaza’.

Humor als een manier om te overleven.
Laten wij in het rijke westen ook solidair zijn met de mensen in Gaza, zeker tijdens de ramadan.
Doneer online via deze link: https://www.geef.nl/nl/actie/hulp-aan-het-dar-essalaamziekenhuis-in-gaza/donateurs
Of rechtstreeks op het rekeningnummer NL94 INGB 0006360364 van Stichting Palestina
Alvast bedankt