Menu Sluiten

Tentoonstelling: Vrouwen en Hun Olijfbomen

Geschreven: 7 januari, 2016;

Vrouwen en hun olijfbomen

Vrouwen en hun olijfbomen’. Een sympathieke expositie?

35 vrouwen uit Israël, van verschillende religies, die samen schilderen met als thema: de olijfboom. Een inspirerende boodschap van verdraagzaamheid en vriendschap?

Het is één kant van de medaille. Wat de organisatoren niet vertellen is het andere verhaal van de olijfboom. Een verhaal dat diep ingrijpt in de levens van de Palestijnen, die wonen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Het schrijnende verhaal van Palestijnse boeren die machteloos moeten toezien hoe het Israëlische leger met bulldozers hun eeuwenoude olijfbomen uit de grond rukt.

Ook vertellen de organisatoren niet over de systematische discriminatie van christelijke en islamitische vrouwen in Israël. Dit zijn Palestijnse vrouwen die als tweederangsburgers in Israël leven, met minder rechten door een tachtigtal discriminerende wetten.

De organisator WIZO Nederland weet dit als geen ander, maar kiest er kennelijk voor om dat niet te benoemen. Op deze manier lijkt deze tentoonstelling meer op een promotietour om de onderdrukking en de bezetting van het Palestijnse volk door Israël, te verhullen en te camoufleren.

De feiten over de olijfbomen

Olijfbomen komen al sinds 6000 jaar voor in dit gebied. Vooral op de door Israël bezette westelijke Jordaanoever is de helft van het agrarisch land voorzien van olijfbomen. Olijfbomen zijn om die reden een grote bron van inkomsten voor de Palestijnse bevolking. Olijfbomen zijn al generaties lang in het bezit van Palestijnse boeren en vele van deze gezinnen zijn er sterk van afhankelijk . Olijfolie is het op één na grootste exportproduct. Maar Israël vernietigt op grote schaal olijfbomen van de Palestijnse boeren

  • Vernielingen door het leger.

Olijfbomen en het land waarop ze staan worden onteigend en de olijfbomen worden vernield voor de aanleg van de illegale muur of nederzettingen. Boeren worden niet gecompenseerd voor dit verlies. In de omgeving van Bethlehem b.v. zijn al tienduizenden bomen vernield voor de aanleg van de muur.

  • Vernieling door kolonisten

Kolonisten uit nabijgelegen nederzettingen vernielen oude bomen en nieuwe aanplant. Ook steken ze soms olijfboomgaarden in brand. Kolonisten worden hiervoor zelden tot nooit veroordeeld.

Sinds 2001 zijn er al meer dan een half miljoen olijfbomen vernietigd waaronder olijfbomen van honderden jaren oud. (bron: http://www.jai-pal.org/

Dit is de andere kant van het verhaal

Geniet u gerust van mooie schilderijen, maar wees u ook bewust van het andere verhaal. Het vernielen van olijfbomen door Israël om de economie van de Palestijnen te treffen en om nog meer land te onteigenen voor eigen gebruik. Een schending van het oorlogsrecht, vastgelegd in de vierde Geneefs conventie.

U kunt de boeren eventueel steunen door een olijfboom te sponseren zie www.planteenolijfboom.nl

Voor meer informatie:

www.RotterdamvoorGaza.nl

Info@nullrotterdamvoorpalestina.nl

Bibliotheek Rotterdam: 16 december – 17 januari 2016

Tentoonstelling ‘SAMEN – LEVEN vrouwen en hun olijfbomen’

In deze flyer leest u de andere kant van het verhaal dat niet verteld wordt door de organisatoren

Olijfbomen, sommigen al 300 jaar oud, worden uit de grond gerukt door het Israëlische leger om verder te kunnen bouwen aan de apartheidsmuur bij Bethlehem. Olijfbomen geplant door en eigendom van Palestijnen. Behalve het vernietigen van eigendom en een bron van inkomsten is het ook een vernietiging van het Palestijnse erfgoed. Daarnaast is het een grove schending van Internationaal recht en een ernstige overtreding van VN resoluties.