Menu Sluiten

Kinderen in Gaza: Start van onze nieuwe campagne

Palestijnse kinderen groeien op onder militaire bezetting,  blokkade en geweld. Er is geen sprake van een kindertijd waar zij recht op hebben volgens het VN verdrag inzake de Rechten van het kind.

De trauma’s van de kinderen in Gaza

In Gaza wonen twee miljoen Palestijnen, meer dan de helft van hen zijn kinderen.  Zij leven afgesloten van de rest van de wereld.  Daarnaast hebben ze afhankelijk van hun leeftijd één of meerdere  grote Israëlische militaire offensieven meegemaakt. Zo werden in 2014 meer dan 500 kinderen gedood door Israëlische bombardementen. Na de laatste Israëlische aanvallen van mei 2021 bleek dat 91 % van de kinderen in Gaza aan een psychisch trauma leed.

Kinderen hebben te maken met het verlies van familieleden en vriendjes. Ze hebben doodsangsten uitgestaan bij de bombardementen. Dat trauma gaat niet vanzelf over, de psychische impact van de oorlog blijft hangen in de hoofden van de kinderen en heeft nog jarenlang zijn uitwerking.

Depressie en onzekerheid zijn de meest voorkomende problemen bij de kinderen in Gaza. Als gevolg van het trauma  hebben kinderen klachten zoals nachtmerries, in bed plassen en schoolproblemen.

Rotterdam voor Gaza steunt de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen in Gaza. Steun kan door geld over te maken. Dat geld gaat naar hulp aan kinderen die getraumatiseerd zijn maar ook naar projecten die ervoor  zorgen dat kinderen kunnen spelen.

 

 

Organisaties die we steunen:

  • Takween in Jabaliya (psychologische hulp aan getraumatiseerde kinderen)
  • Playgrounds for Palestine
  • Moeder en kind centra

Als eerste hebben wij de organisatie Takween in Jabalia (Gaza) in  september 2021 geld gedoneerd om te werken met getraumatiseerde kinderen in hun ouders .