Menu Sluiten

Persbericht

Persbericht: 

Rotterdam voor Gaza verbijsterd over felle reactie op discussieavond
‘Ongelooflijk dat we op een plek waar mensenrechten zijn geschonden, niet over recht mogen spreken’

ROTTERDAM, 26-juli 2023 –  Het samenwerkingsverband Rotterdam voor Gaza en de Freedom Flotilla Coalition reageren met verbijstering op bezwaren van Leefbaar Rotterdam tegen een bijeenkomst over mensenrechten in de Palestijnse Gazastrook, vanavond in het Wijkpaleis. Leefbaar Rotterdam noemde de keuze voor de locatie in vragen aan het stadsbestuur een ‘ranzige provocatie’.

Tijdens de Duitse bezetting was op de plek waar nu het Wijkpaleis staat, een bejaardentehuis gevestigd waar vandaan joodse bewoners, via Loods 24 zijn weggevoerd naar concentratiekampen. “We zijn ons bewust van de geschiedenis van deze plek en bovenal van de gevaren van discriminatie en racisme, en van wat bezetting met mensen doet”, zegt woordvoerder Benji de Levie. De misdrijven die de nazi’s hebben begaan tegen onder andere joden, Sinti, Roma en homoseksuelen zijn een gruwelijke bewijs van wat burgers te wachten staat, wanneer het internationale recht en mensenrechtenverdragen niet worden nageleefd. Hierover gaat nu juist de discussie, met de bezetting van Palestijnse gebieden en in het bijzonder de Gazastrook als casus. Het is niet zo dat we het verleden met voeten treden, wij hebben er juist lessen uit geleerd.”

Tijdens het panelgesprek wordt gesproken over rechten die universeel zijn en die burgers overal ter wereld en in alle tijden moeten beschermen. Israël schendt aantoonbaar het internationale recht in de bezette Palestijnse gebieden, onder andere door de afgrendeling van de Gazastrook, bombardementen op burgers en de voortdurende kolonisatie van Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever.

De Levie noemt het ongelooflijk dat mensen die zich betrokken voelen bij Israël hun pijlen richten op een bijeenkomst over recht,  terwijl in Israël vele tienduizenden Israëli’s demonstreren tegen het verdwijnen van zelfs het laatste kleine beetje ‘democratie’ voor de joodse inwoners van de  – volgens VN definitie- Apartheidsstaat.  “Tienduizend reservisten geven te kennen hun leven niet meer te willen geven voor die staat. Blijkbaar is het bestrijden van deze bijeenkomst over het lot van Palestijnse burgers belangrijker voor de apologeten van Israël binnen Leefbaar Rotterdam.”

Naar Gaza
De bijeenkomst in het Wijkpaleis is een van de activiteiten rond de komst van actieschip de Handala in Rotterdam. Het schip maakt deel uit van de internationale Freedom Flotilla Coalitie (FFC) en vaart sinds 2010 regelmatig uit om de blokkade van de Gazastrook aan de kaak te stellen. De reis van dit jaar begon in april in Kristiansund, Noorwegen en voert langs Noord-Europese havens. In samenwerking met lokale groepen vergroot de FFC het collectief bewustzijn over Israëls illegale en onmenselijke bezetting en blokkade van Gaza. In 2024 zet de Handala koers naar de Middellandse Zee, richting Gaza.

Onleefbaar
Ondanks de herhaalde oproepen van de Verenigde Naties tot actie en de verklaring dat Gaza tegen 2020 ‘onleefbaar’ zou zijn, blijft de humanitaire situatie nijpend en onhoudbaar; de toenemende voedselonzekerheid, de toenemende werkloosheid, de strenge beperkingen van de bewegingsvrijheid en de voortdurende militaire aanvallen van Israël, maken het leven in Gaza  vrijwel onmogelijk. Volgens het humanitaire responsplan 2023 van de VN heeft bijna 60 procent van de inwoners van Gaza (2,3 miljoen mensen, waaronder meer dan 1,2 miljoen kinderen) humanitaire hulp nodig. Juist daarom geven wij het schip Handala en zijn bemanning een warm welkom in Rotterdam; en juist daarom organiseren wij deze activiteiten.